Voeg- en Metselwerkzaamheden

Voeg-en metselwerkzaamheden

Voeg –en metselwerkzaamheden hebben betrekking op de schoorsteen. Gedurende de levensduur van een schoorsteen kunnen verschillende mankementen ontstaan welke hieronder worden weergegeven.

Voegen (reparatie)

Wanneer een schoorsteen versleten voegen of totaal geen voegen meer heeft dient de schoorsteen gerenoveerd te worden. Als dit niet tijdig gebeurt kan er namelijk vocht in de bakstenen trekken en kan er flinke schade optreden wanneer het gaat vriezen. Deze schade zorgt op den duur weer dat de schoorsteen kan gaan lekken. Door de voegen van de schoorsteen tijdig te controleren en eventueel te laten vervangen, kan flinke schade aan de schoorsteen worden voorkomen.

Schoorsteenkappen

Een schoorsteen kan gaan lekken door slechte of gescheurde lood aansluitingen, versleten voegwerk, gescheurde of gebarsten bakstenen of scheuren in de gecementeerde bovenplaat. Daarnaast kan regen, vuil en gevogelte de schoorsteen kanalen flink aantasten, wat tevens lekkages kan veroorzaken. Dit zijn veelvoorkomende problemen en dienen daarom altijd periodiek gecontroleerd te worden. 

Schoorsteen lekkage (onderhoud)

Het vervangen, plaatsen, repareren of schoonmaken van de schoorsteenkap van de schoorsteen.

Rode bakstenen schoorsteen op het dak met uitzicht op de stad.

Kanalen trekken (flexibel)

Wanneer er geen schoorsteen aanwezig is, maar er wel een houtkachel gewild is kan een dubbelwandig rookkanaal de oplossing zijn. Dit systeem kan in vrijwel ieder huis gemonteerd worden omdat het systeem uit losse elementen bestaat. Deze elementen kunnen dus ook gebruikt worden bij verlenging van de schoorsteen of als renovatie van een bestaand, gemetseld rookkanaal niet mogelijk is.

Rode bakstenen schoorsteen op het dak met uitzicht op de stad.

Vegen

Een schoorsteen dient tijdig gecontroleerd en geveegd te worden. Op deze manier wordt namelijk een schoorsteenbrand of dichtslibbing van het rookkanaal voorkomen. Aangeraden wordt om de schoorsteen jaarlijks of twee keer per jaar te laten vegen, afhankelijk van hoeveel er gestookt wordt.